Sanatta Yansımalar

Eski filmlerden hatırlamayanınız yoktur! Şerif veya polis kapıyı tekmeyle açar, patlamaya hazır silahını içerdeki aranan kişiye çevirerek "Kanun namına!" diye bağırır!

Ahmet Baran'ın (d.1983) son CD'sini gördüğüm zaman aklıma bu sahne geldi.

Acaba Ahmet Baran'ın , kanun namına konuşma hakkı var mı? Pek çok kez canlı olarak değişik topluluklarla ve solo icralarını dinlediğim bu genç kanunî, zaten elindeki enstrümanı farklı tarzlarda konuşturan bir sanatçı. CD'sini dinledikten sonra, Baran'ın Türkiye'de "kanun namına" konuşma hakkı olan sayılı icracılardan biri olduğu düşündüm.

Geçtiğimiz ilkbaharda CSO eşliğinde Haçatur Avetisyan'ın kanun konçertosunu seslendirdiğinde Tahir Aydoğdu (d.1959) hakkında "O sadece bir alaturka kanuncu değil, araştırmacı, Dünya müzikleri yapan topluluklara kanunu da katan, cazdan klasiğe her türlü müziğin içinde yer alan bir icracıdır. Şimdi genç kanunî Ahmet Baran da, Aydoğdu'nun izinde gidiyor" diye yazmıştım. Baran'ın "Kanun Namına"sı, bu kanımı iyice pekiştirdi. Tasarlattığı kanunlarda yaptırdığı bazı değişiklikler, kendi bulduğu on parmak tekniğini geliştirmesi, her türlü müziğe açık olması, onun da alaturka sınırlarını aşıp bir dünya müzisyeni olma yolunda ilerlediğinin göstergelerinden.

Albümün en önemli özelliklerinden biri, alışılmış klasik ve alaturka albümlerden sunuş olarak farklılık taşıması. "Genç" bir tasarım anlayışı uygulanmış, Ahmet Baran saç biçimi ve giyimi, stüdyo fotoğraflarında kullanılan açılar ve tarz ile tam bir genç popstar gibi ele alınmış.

Günün çağcıl akımlarına uygun, gençlerin dikkatini çekecek bir sunuş. 

Ben de "Eleştiri Namına", bu genç kanun ustasına "Bravo" diyor, bu tür çalışmalarının devamını diliyorum.

Şefik Kahramankaptan - Sanatta Yansımalar

http://m.sanattanyansimalar.com/kanun-namina-dinleyin-lutfen